יום חמישי, 2 בינואר 2025

פרשת ויגש: אינסטינקט ההאשמה

 בסך הכל רציתי להוציא את החומוס מהמקרר, אבל מישהו הניח אותו בחלק האחורי של המדף ולפניו היה מין כלי כזה פתוח מזכוכית שבתוכו שחו זיתים בשלולית מים. עשיתי את מה שכל גבר היה עושה, וניסיתי לשלוח את היד ולהוציא את החומוס בתנועת ריחוף אקרובטית מעל הזיתים. הכלי התרסק על הרצפה והתנפץ, המים המסריחים נשפכו לי על המכנסיים, והזיתים התפזרו לכל עבר. הדבר המיידי והיחיד שיכולתי לחשוב עליו היה - מה פתאום היא שמה את הזיתים בכלי זכוכית ועוד במקום כל כך לא אחראי? 

הסיפור הזה לא באמת קרה, אבל דומים לו התרחשו בביתנו פעמים רבות. מאחוריו עומדת תופעה פסיכולוגית-קיומית - בכל פעם שמשהו משתבש, קטן או גדול, ויש אפשרות זמינה להאשים מישהו אחר, אנחנו קופצים על ההזדמנות ומאשימים. אני מכנה זאת: אינסטינקט ההאשמה. פעמים רבות האינסטינקט הזה כולל בתוכו אמת חלקית, אך נדיר שהוא מצביע על האמת המלאה. אני מאשים את הזולת פשוט כי אני יכול להאשים את הזולת.  

אחרי שהאחים נכלאו מיד ראובן, האח הבכור, התחיל להאשים אותם בכל המתרחש. "זה קורה בגלל מה שעשינו ליוסף. אמרתי לכם כבר אז לא לעשות את זה. בגללכם כל זה קורה!" ראובן פעל כמצופה מתוך אינסטינקט ההאשמה ובדבריו היה גם גרעין של אמת. זה כמובן היה רק חלק מהאמת. בתור האח הבכור שכולם נושאים אליו עיניים ראובן יכול היה לנסות לשכנע את אחיו באותו יום קשה להחזיר את יוסף בביטחה לאבא שלהם, אבל הוא לא עשה זאת. ברגעים האלה שאינסטינקט ההאשמה הופעל, ראובן לא היה עסוק באשמתו, אלא רק באשמת אחיו. אינסטינקט ההאשמה הוא למעשה גם דרך של הנפש להגן על עצמה ולספר סיפור שרחוק ככל הניתן מהמילים "אני אשם". 

יהודה ויוסף מצליחים לפעול אחרת. הפרשה שלנו מתחילה בנאום של יהודה שמנסה לגרום לשליט המצרי לא לאסור את בנימין באשמת גניבת הגביע, ואף בהבעת נכונות לכך שהוא ייכנס לכלא במקומו! בהמשך מגיעה הדרמה הגדולה - יוסף כבר לא יכול להתאפק והוא מגלה לאחיו את זהותו ופורץ בבכי. האחים כמובן מבועתים. השליט המצרי העוצמתי שיכול במשפט אחד להביא למותם או לכליאתם הוא אותו האח שהם כמעט הרגו, שהם השליכו לבור, שהם מכרו לעבדות. 

"וַיֹּאמֶר יוֹסֵף אֶל אֶחָיו אֲנִי יוֹסֵף, הַעוֹד אָבִי חָי? וְלֹא יָכְלוּ אֶחָיו לַעֲנוֹת אֹתוֹ כִּי נִבְהֲלוּ מִפָּנָיו. וַיֹּאמֶר יוֹסֵף אֶל אֶחָיו גְּשׁוּ נָא אֵלַי, וַיִּגָּשׁוּ, וַיֹּאמֶר אֲנִי יוֹסֵף אֲחִיכֶם אֲשֶׁר מְכַרְתֶּם אֹתִי מִצְרָיְמָה. וְעַתָּה אַל תֵּעָצְבוּ וְאַל יִחַר בְּעֵינֵיכֶם כִּי מְכַרְתֶּם אֹתִי הֵנָּה כִּי לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי אֱלֹהִים לִפְנֵיכֶם. [...] לֹא אַתֶּם שְׁלַחְתֶּם אֹתִי הֵנָּה כִּי הָאֱלֹהִים וַיְשִׂימֵנִי לְאָב לְפַרְעֹה וּלְאָדוֹן לְכָל בֵּיתוֹ וּמֹשֵׁל בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם". הטקסט המדהים הזה הוא בדיוק ההפך מאינסטינקט ההאשמה. אתם לא אשמים, מדובר פה בכלל בתוכנית אלוהית גאונית! 

בשלב הזה יוסף שולח אותם להביא את אביהם - אביו האהוב - את יעקב. וכאן מופיע המשפט האנושי והיפה ביותר בפרשה לטעמי: "וַיְשַׁלַּח אֶת אֶחָיו וַיֵּלֵכוּ וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם: אַל תִּרְגְּזוּ בַּדָּרֶךְ". למה יוסף חושש מכך שהם ירגזו בדרך? "וטעם אל תרגזו - שיכעוס איש על אחיו בעבור מכירתו" (אבן עזרא). יוסף יודע מה יקרה בדרך - אינסטינקט ההאשמה יתחיל לפעול, והם יהיו עסוקים בלריב מי באמת אחראי על ההתעללות ההיא ביוסף. אחד יגיד לשני: "אבל לא ראית על הפנים שלי שאני נגד? למה אתה חושב שתקתי?"; השני יגיד לשלישי: "אתה מדבר? אתה זה שהכניס אותו לבור!"; השלישי יגיד לרביעי: "אבל אתה ביצעת את המכירה, אתה!"; וראובן יצעק על כולם: "אתם רציתם להרוג אותו! להרוג!". יוסף יודע שהדרך הזו הולכת להיות דרך של האשמות. והוא מזהיר אותם מפני זה - אל תרגזו בדרך.

אינסטינקט ההאשמה נמצא בכל פינה של חיינו. בשנים האחרונות נוצרו - בדמוקרטיות המערביות בכלל ובישראל בפרט - תרבות ופוליטיקה של האשמה. המחנה הנגדי, או לפחות הנהגתו, אשם בהכל. המסקנה היא שאם רק נצליח להחליף אותם הכל יסתדר. יש כאן גרעין של אמת - זו אכן ההנהגה הגרועה ביותר בתולדות ישראל, אבל זה לא נכון שאם רק נזיז אותם הכל יסתדר. 

ההיאחזות בסיפור האחר, הלא־מאשים, אפשרה לאחים לבנות לעצמם חיים חדשים בארץ גושן, לשרוד ולהקים עם. אני מבקש ללמוד מזה את הכוח העצום של החלפת אינסטינקט ההאשמה ביצירת סיפור שלא מחפש אשמים. אם אתה לא אשם ואני לא אשם, אנחנו יכולים עכשיו לשתף פעולה בבניית עתיד טוב יותר. האם עדיין יש סיכוי שנקשיב לעצת יוסף וניצור כאן מערכת יחסים שבה לא רוגזים בדרך?

[המאמר מבוסס על פרק 134 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]


פרשת מקץ: למה דווקא שמעון?

 כאשר יוסף היה נער צעיר הוא הביא את דיבתם הרעה של אחיו לאביו. לא כתוב מה הייתה אותה דיבה, ורש"י הסביר שם שבני לאה היו מזלזלין בבני השפחות וקוראים להם "עבדים". יוסף לא אהב את הזלזול הזה והלשין ליעקב. עכשיו חלפו שנים רבות, יוסף הוא משנה למלך מצרים, והאחים שלו כלואים אצלו באשמת ריגול מבלי שיזהו אותו.    

יוסף עדיין לא מגלה לאחיו מיהו ומודיע להם שעליהם לחזור לכנען ולהביא את אחיהם הקטן כהוכחה לכך שהם לא מרגלים. כערבון הוא כולא את שמעון במצרים. פרשנים רבים ניסו להבין למה בחר יוסף דווקא את שמעון. בין הפרשנויות מצאתי סברה יפה אצל הרב משולם ברנדווין - 

"דיוסף רצה לידע אם חזרו אחיו מדרכן הלזו, שמחשיבים את בני השפחות כעבדים, לפיכך אמר כי בזאת יבחנו, יטול מהם בן לאה אחד לשביה, ואם יבקשו להחליפו בבן שפחה הרי למדת דסבירא להו דבן לאה [שסוברים הם שבן לאה] חשיבותו טפי [יתרה] משום דהוי ישראל ובן שפחה הוא עבד, ואם לא יחליפוהו הרי נמצא דחזרו מדרכן הרעה". 

יוסף בוחן אותם. הוא מחליט לאסור דווקא את אחד מבני לאה כדי לראות אם השאר יבקשו להחליף אותו באחד מבני בלהה או זילפה. אם זה יקרה, סימן שהם לא שבו מדרכם הרעה. שהם עוד לא מצליחים לראות את זה שכולם בני ישראל; שהם שווים; שהם אחים. אם הם לא יבקשו - זה יהיה סימן עבורו שאחיו באמת עברו שינוי. 

ומבני לאה למה דווקא את שמעון? משולם מביא שם כמה סיבות שמראות שבכל אחד מבני לאה היה משהו מיוחד שאפשר היה לחשוב שהם רוצים להחליפו בגלל אותו משהו. בכל בני לאה חוץ משמעון. "ועל כן נטלו יוסף", כותב הרב משולם, "ואמר אם יחליפוהו בבן שפחה הרי נמצא כי אוחזין בקלקלתן, ואם לאו הרי טוב. ולפי שראה שהשאירוהו בידיו ולא החליפוהו לפיכך גמר אומר להתפייס עמהם".

יוסף ניצב בצומת דרמטי, הן במובן הפנים־משפחתי, והן במובן הלאומי. אם יוסף יבחר לנקום באחיו, הרי שהמשפחה תתפרק ולא ניתן יהיה לבנות אותה מחדש. הנקמה הייתה משנה את ההיסטוריה. לא היה קם העם היהודי, לא היה יותר זכר לבני־ישראל. אם הוא יבחר להתפייס - הוא יאחד מחדש את משפחתו ויהפוך אותם לראשי שבטי ישראל. זה הרגע. וברגע הזה, לפי הפרשנות המקסימה של משולם ברנדווין, מה שהכריע זה לא חשבונות אישיים אלא השאלה האם האחים שלו השתנו והפסיקו לזלזל בבני השפחות. האם הם מתנהגים כמשפחה. 

כל כך הרבה זלזול מצוי היום ביחסים שבין שבטי ישראל. הכל נראה שבור והאמת היא שצריך להיות אופטימיסט גדול כדי לחשוב שזה עוד ניתן לתיקון. אולי הדרך שבה הגיע אלי ספרו של משולם ברנדווין יכולה לטעת מעט אופטימיות כזו - 

משולם ברנדווין הוא רב חרדי־ישראלי. את ספרו קיבלתי לפני כעשור מתנה מרעייתו, שעשתה מעשה אמיץ והחליטה כאישה חרדית ללכת ללמוד בתוכנית של קולות, תוכנית שבה למדו יחד דתיים וחילוניים, מסורתיים וחרדים, נשים וגברים. במקרה זכיתי אז להיות המנחה של התוכנית. המהלך הזה של שושי היה הדגמה חיה ומרגשת לפרשנות שקראנו אצל בן־זוגה. שושי עוסקת שנים בקידום השילוב של השבט החרדי בחברה הישראלית, תוך שמירה על מאפייניו הייחודיים. בין היתר, היא הקימה וייסדה מאז את "מפרי ידיה", ארגון שעוסק בקידום תעסוקתי לנשים חרדיות, וכיום היא ממנכ"לת את לשם - עמותה שעוסקת בקידום ישיבות תיכוניות חרדיות. אז אולי עם עוד ועוד עשייה מהסוג הזה יש עוד סיכוי לבנות גשרים, להפסיק לזלזל באחינו, להפסיק לתת להם לזלזל בנו, ולנסות לבנות פה מחדש עַם. אולי.

[המאמר מבוסס על פרק 129 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת וישב: צדקה ממני

[מי שמכיר.ה את סיפור תמר ויהודה יכול.ה לדלג לפסקה השניה] - בימים ההם אם מת אדם נשוי ללא בנים, אחיו נישא לאלמנה ומקים עימה זרע לאח המת. ואם גם האח השני נפטר? אז עוברים לאח השלישי. זה מה שקורה בפרשה עם בניו של יהודה שנישאו לתמר. יהודה חרד מפני מות בנו השלישי. מה יש לתמר הזו שכל מי שנישא לה מת בסוף? הוא שולח את תמר לשבת בבית אביה ומבטיח לקרוא לה כששלה, בנו השלישי, יגדל. אנחנו מבינים שהוא לעולם לא יקרא לה. עוברים הימים, גם אשתו של יהודה עצמו מתה, תמר ממתינה אבל כצפוי לא מגיע כל סימן מבית יהודה. תמר האמיצה מחליטה לא להיכנע. היא אורבת ליהודה בצד הדרך, מכוסת פנים, מחופשת לזונה. כשיהודה מתפתה לשכב עימה היא לוקחת לו את 'תעודת הזהות' שלו - חותמו, פתילו ומטהו - כערבון לתשלום. כאשר הוא שולח מישהו לשלם לה ולקחת את הערבון, היא נעלמת. תמר נכנסת להריון ואחרי שלושה חודשים מלשינים ליהודה שתמר כלתו זנתה והרתה. יהודה מגיב מיד: "וַיֹּאמֶר יְהוּדָה הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף". בימים ההם זו הייתה "זכותו" להורות כך. לפני שלוקחים את תמר למותה היא שולחת ליהודה את החותם, המטה והפתיל שלו עם המסר הבא: "לְאִישׁ אֲשֶׁר אֵלֶּה לּוֹ אָנֹכִי הָרָה וַתֹּאמֶר הַכֶּר נָא לְמִי הַחֹתֶמֶת וְהַפְּתִילִים וְהַמַּטֶּה הָאֵלֶּה". ויהודה מכיר בצדקתה - "וַיַּכֵּר יְהוּדָה וַיֹּאמֶר צָדְקָה מִמֶּנִּי כִּי עַל כֵּן לֹא נְתַתִּיהָ לְשֵׁלָה בְנִי".

"צָדְקָה מִמֶּנִּי" זה ביטוי שאומר שיש גם צדק אצלי, אבל אצלה יותר. זה לא "אני טועה והיא צודקת" אלא "צָדְקָה מִמֶּנִּי". וזה רעיון עם השלכות חשובות -  

"אני צודק! אני אבא שחרד לילדיו. היא אישה קטלנית לכאורה. שני בנים שלי מתו כאשר היו נשואים לה. אני הרי לא יודע מה קרה שם. אני לא יודע אם זה קשור אליה. נראה לכם שאסכן את בני השלישי? איזה מין אבא היה עושה את זה?" כן, יהודה צודק.

"אני צודקת! אני אישה שעברה טרגדיה נוראית. בעלי מת בלי קשר אלי, כפו עלי את אחיו שהתנהג בצורה פושעת כלפי ולבסוף מת גם הוא, ועכשיו הובטח לי שלא אחיה כאלמנה בודדה וערירית, אבל בגדו בי! לא קיימו את ההבטחה! ודאגתי להיכנס להריון מאב המשפחה, שיקים הוא זרע לבנו, והוא התפתה לשכב איתי". כן, תמר צודקת.

אלא שתמר צדקה יותר. הרבה יותר.

אחת מההטיות הקוגנטיביות שדניאל כהנמן מציג בספר המופת שלו "לחשוב מהר, לחשוב לאט", היא הטיית משזמ"י. ראשי תיבות - מה שרואים זה מה שיש (או באנגלית - What You See Is All There Is). כהנמן מסביר שהמוח שלנו, ובעיקר החלק האינטואיטיבי שבו, מתוכנת לעבוד על סמך המידע הזמין לו ברגע נתון. מבחינת המוח, מה שנמצא לפנינו זה "כל הסיפור". אין לו סבלנות או יכולת לחשוב על מה שאולי חסר בתמונה, על מה שאנחנו לא יודעים. וזו למעשה הבעיה: אנחנו נוטים לבנות סיפורים שלמים, קוהרנטיים ומלאי ביטחון עצמי, גם אם הם מבוססים על פיסות מידע קטנות וחלקיות בלבד. אנחנו מעדיפים להתבסס על מה שיש לנו מאשר להתמודד עם חוסר ודאות ולהכיר במגבלות המידע שלנו. במקום לעצור ולשאול: "מה חסר לי כאן?", המוח פשוט ממהר למלא את החסר. משזמ"י הופך את מה שגלוי לאמת מוחלטת ושלמה.

וכנראה זה מה שקרה ליהודה שמיהר להגיד: "הוציאוה ותישרף". המערכת האינטואיטיבית והמהירה עשתה את פעולתה. משזמ"י השתלט עליו. מיד היה ברור לו שתמר היא המרשעת; היא החוטאת. היא בגדה, היא נאפה, היא זנתה, היא לא ראויה. הוא לא יכול היה לדמיין בכלל שאולי יש צדק במעשה הנוראי שעשתה, שאולי הסיפור מורכב יותר. התוצאה של זה ברורה - לשרוף אותה. אבל אז הגיעו החותם, הפתיל והמטה ושברו את המשזמ"י. מערכת החשיבה האיטית יותר, השקולה יותר, נכנסה לפעולה. יהודה כבר היה מסוגל לראות את המורכבות ולהכיר בכך שתמר צדקה ממנו. חוסר ודאות הוא חלק מהחיים ואנו הופכים אותו לוודאות מדומה. אולי אפשר לנסות לקחת אויר, להתעקש לראות את אותה המציאות מזוויות שונות, להיאבק בהשתלטות החצופה של 'מה שרואים זה מה יש' על התודעה שלנו, וברגעים נדירים לדעת להגיד - צדק.ה ממני. אני מרגיש שאני זקוק לזה בחיי האישיים ושכולנו מאוד־מאוד זקוקים לזה בחיינו הלאומיים. 

[המאמר מבוסס על פרק 124 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת וישלח: ראובן ובלהה

 לעיתים סיפור שלם טמון במשפט אחד קשה. לאחר מותה של רחל ממשיכה משפחת ישראל הרחבה במסעה, ואז - "וַיְהִי בִּשְׁכֹּן יִשְׂרָאֵל בָּאָרֶץ הַהִוא וַיֵּלֶךְ רְאוּבֵן וַיִּשְׁכַּב אֶת בִּלְהָה פִּילֶגֶשׁ אָבִיו וַיִּשְׁמַע יִשְׂרָאֵל וַיִּהְיוּ בְנֵי יַעֲקֹב שְׁנֵים עָשָׂר".

בלהה מכונה בפסוק הזה "פילגש אביו", זאת אומרת הפילגש של יעקב, אבל בואו נזכיר שהיא גם אמא של דן ונפתלי, האחים של ראובן. ראובן שוכב עם אמא של אחיו. ראובן שוכב עם מי שאביו שכב עימה. זה קשה לעיכול. זה עד כדי כך קשה לעיכול שהגמרא במסכת שבת פשוט מכחישה את האירוע ואומרת שראובן לא ממש שכב איתה. המדרש לא יכול להכיל את המחשבה שזה באמת קרה.

התורה לא מספרת איך זה קרה - האם בלהה רצתה לשכב עם ראובן? האם היה זה מעשה של אונס? מה הוביל לדבר הזה? קשה לדמיין שמדובר ברומן מלא אהבה, סביר יותר שהיה זה אקט כוחני שבו ראובן, בנה הקנאי של לאה, ניסה להקטין ולהשפיל את בלהה ולהבהיר אחרי מות רחל, שאימא שלו היא האישה המרכזית של יעקב, ושהוא עצמו הגבר הדומיננטי במשפחה.  

המבנה של הפסוק נראה תמוה. ראובן שוכב עם בלהה ואז כתוב: "ויהיו בני יעקב שנים עשר". מה הקשר בין זה לזה? מיד אחרי המילים הללו התורה מפרטת: "בְּנֵי לֵאָה: בְּכוֹר־יַעֲקֹב־רְאוּבֵן וְשִׁמְעוֹן וְלֵוִי וִיהוּדָה וְיִשָּׂשכָר וּזְבוּלֻן. בְּנֵי רָחֵל: יוֹסֵף וּבִנְיָמִן. וּבְנֵי בִלְהָה שִׁפְחַת רָחֵל: דָּן וְנַפְתָּלִי. וּבְנֵי זִלְפָּה שִׁפְחַת לֵאָה: גָּד וְאָשֵׁר - אֵלֶּה בְּנֵי יַעֲקֹב אֲשֶׁר יֻלַּד לוֹ בְּפַדַּן אֲרָם". 

נדמה שכל ילדה וילד בציבור היהודי בישראל יודעים להגיד שיש לנו ארבע אימהות – שרה, רבקה, רחל ולאה. כאילו שהאימהות של שנים עשר השבטים הן לאה ורחל. הבעיה היא שעל־פי הפסוקים שזה עתה קראנו, זה פשוט לא נכון. כפי שכתבתי ואמרתי בשורה של מקומות בשנים האחרונות: יש לנו שש אימהות – שרה, רבקה, לאה, בלהה, זלפה ורחל. 

המבנה המוזר של הפסוק שקראנו אינו סתמי. מה שהיה הכי חשוב לתורה להגיד מיד אחרי שהיא סיפרה לנו שראובן שכב עם בלהה, זה שאסור לנו לשכוח שבלהה היא אימא של דן ונפתלי. בלהה היא אימא שלנו. המילים הללו מביעות ביקורת חריפה מאוד על מעשה ראובן. הן מבהירות לנו את מה שהוא שכח - שליעקב יש שניים עשר בנים! שהוא אחד משניים עשר. ולבנים האלה יש ארבע אימהות. וכל אחת היא אימא שלנו. 

המחיקה הזו של בלהה וזלפה מהתודעה הלאומית־תרבותית שלנו קשה לי מאוד, כי אני חושב שהיא סמלית. היא מסמלת את הדרתן ורמיסתן של הנשים המוחלשות ביותר בחברה לאורך כל ההיסטוריה מאז ועד היום. בלהה וזלפה עוד חיות בתוכנו - כל אישה נפגעת מינית, כל אישה שנאלצת לבלות את חייה תחת פיקודו של איזה אדון, כל אישה שחס וחלילה לוקחים לה את ילדיה, במובן הסמלי או הממשי, כל אישה שקופה, היא בלהה וזלפה. מאז הלילה ההוא שראובן שכב עם בלהה, ככל הנראה בניגוד לרצונה, בלהה וזלפה חיות בינינו וזעקתן פעמים רבות לא נשמעת.

אחת הנשים שהפסיקו את השתקת הזעקה הלכה אתמול לעולמה. בסדרה "סוף עונת התפוזים" שעשה קוטנר על תולדות הרוק הישראלי, הוא מתאר תהליך שבו בהתחלה ציפו מזמרות להיות יפות, סקסיות, מתוקות ובעיקר צייתניות. כאלו שמגבות את מה שיש, שמיישרות קו, שאפשר לקרוא להן "מותק" ולהקטין אותן. בשלב מסוים יצרו מספר נשים אמיצות ומוכשרות מהפך של ממש. זמרות בכלל ורוקיסטיות בפרט החלו לצעוק את מחאתן בשירים. הסמל של זה הייתה קורין אלאל, המנהיגה הגדולה של הדור החדש של הזמרות, ששרה בשיר הנושא של אלבומה הראשון: "אל תקרא לי מותק, זה מביא לי פריחה, זה עושה אותי לדג משוקולד". 

תודה קורין על הכישרון המופלא, על הנפש המיוחדת, על המתנות הרבות מספור שהשארת לנו, על הענווה, על הפשטות, על הלחנים, וגם על זה שסירבת שיקראו לך מותק, שהיית מודל ודוגמה לדור שלם של יוצרות וזמרות, שידעת בשורה של שירים לזעוק את זעקתה הסימלית של בלהה.

[המאמר מבוסס על פרק 119 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת ויצא: עולים ויורדים

 אנשים "רוחניים". לרוב יש לצידם וסביבם תלמידים־חסידים שנפעמים מהם. אלא שפעמים רבות, מדובר באנשים עם בעיית גבולות רצינית. גבולות ושמיים לא הולכים יחד. התוצאה היא שבעודם לכאורה מרחפים בשמי הרוחניות, הם פוגעים באנשים על הקרקע. הראה לי אדם המרגיש עצמו רוחני ואראה לך אדם שעלול להרוס חיי אחרים ולעשות זאת עם כמעט אפס מודעות ובתחושת עַמקוּת ונשגבות.

בקצה השני של הסקאלה נמצאים "אנשי החומר", אלה השבויים במרדפי היומיום. חומריותם מולידה פעמים רבות עשייה מרהיבה, אבל העשייה הזו כרוכה לעיתים באלימות סמויה ובכוחנות. הם כה טרודים בשאלות של יעילות והצלחה, עד שהם לא שמים לב שאנשים נרמסים במרוצתם ונחבלים ממרפקיהם. 

איפה טמון ההבדל בין רוחניות פוגענית לכזו המהווה השראה? מה שורשי הפער בין אנשי מעשה נפלאים, לאלה שמרוב עשייה יעילה רומסים את כולם? 

יעקב יוצא במסע חרנה וכשהוא ישן בדרך, הוא חולם חלום שבמשפט מבריק אחד מחזיק את כל מה שיש להגיד על הנושא הזה - וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ. (בראשית כח, יא-יב).

סולם החיים שלנו, מוצב על הארץ, זה היסוד שלו, זה מה שמחזיק אותו, תמיד להיות מחובר לקרקע! ואילו ראש הסולם מגיע לשמיים. בעודך נטוע היטב באדמה, תמיד תשאף מעלה־מעלה. מלאכי האלוהים באים ללמד אותנו את הקריטיות של התנועה התמידית, בין מעלה ומטה. אי אפשר לעצור. צריך לעלות ולרדת, לרדת ולעלות. לפי הרב שי פירון אפשר גם לקרוא את זה הפוך: 

"השפה העברית מדוייקת. כשאני אומר: 'נסעתי תל אביבה', אני מתכוון לומר שנסעתי לתל אביב. מכאן שסולם 'מוצב ארצה' הוא סולם המוצב לארץ, כשרגליו, מקורותיו, בשמיים! פירוש החלום מבהיר ליעקב את סדר העדיפות הערכי: הבסיס הוא שמימי, רעיוני, רוחני. משם, משתלשלים הרעיונות לארץ, לקרקע המציאות, לחיי הטבע. (חומש אופקים, בראשית כח).

אז האם הבסיס הוא העולם השמיימי, הרוחני, או הבסיס הוא העולם הארצי, החומרי? זה מזכיר את מחלוקת הגל ומרקס - האם הרוח מניעה את העולם וזה משתקף בארצי, או שמא היחסים הארציים מניעים את העולם וזה משתקף בעולמות הרוח? לפני כאלפיים שנה חלקו בעניין זה בית שמאי ובית הלל.

"תנו רבנן: בית שמאי אומרים: שמים נבראו תחלה ואחר כך נבראת הארץ, שנאמר: בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ. ובית הלל אומרים: ארץ נבראת תחלה ואחר כך שמים, שנאמר: ביום עשות ה' אלהים ארץ ושמים". אלא שבהמשך הטקסט מופיעה גם דעתם של חכמים - "וחכמים אומרים: זה וזה כאחת נבראו, שנאמר: אַף יָדִי יָסְדָה אֶרֶץ וִימִינִי טִפְּחָה שָׁמָיִם קֹרֵא אֲנִי אֲלֵיהֶם יַעַמְדוּ יַחְדָּו".

כאן מסתתר לטעמי סוד גדול - הניסוח הלא ברור: "סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה", מכיל במכוון את שתי הפרשנויות יחדיו! הסולם צריך לעיתים להיות נטוע בארץ ולעיתים בשמיים, או אם תרצו - האתגר הגדול הוא ליצור את הקסם שבו הסולם נטוע גם בשמים וגם בארץ, ומלאכי אלוהים עולים ויורדים בו כל העת. עלינו להיזהר מלהיות רוחניים מדי ובאותה מידה להיזהר מלהיות מקורקעים, מלהיות איש אשר אין רוח בו.

ביאליק אמר: "אין אנו גורסים כלל חלוקה ופרוד זה בין חומר לרוח, כמו שאין אנו גורסים אותו בין יהודי לאדם. פוסקים אנו עכשיו הלכה לא כבית שמאי, שהשמים נבראו תחילה, ולא כבית הלל, שהארץ נבראה תחילה, אלא כחכמים, ששניהם כאחד ובמאמר אחד נבראו, ואין לזה מציאות וקיום בלי זה". והלכה כביאליק 🙂. 

הלוואי שנצליח לחיות עם תשתית משולבת שמים וארץ. למצוא את העשייה שברוח ואת הרוח שבעשייה.

[המאמר מבוסס על פרק 114 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת תולדות: אחים במשבר

 בעודי מתארגן למקלחת שמעתי את שני בניי, תאומים בני כמעט עשר, משוחחים. נאור אמר לנבו שזה שהוא יצא כמה שניות קודם לא הופך אותו לבן הבכור. "שנינו בכורים יחד" הוא אמר לו. נבו השיב שזה לא נכון. "אין כזה דבר שני בכורים" הוא אמר, "רק אני הבכור". השיחה הזו התקיימה במציאות שבה לבכורה אין משמעות פרקטית, ובבית שבו שני ההורים עושים מאמץ מודע ומתמשך (ומוצלח!), להעניק יחס שווה ואוהב לכל ילדיהם. אז מה מביא ילד במציאות הזו לרצות שיקראו גם לו "בכור"? 

כבר בלידה יעקב אוחז בעקב אחיו. ואז הם גדלים במשפחה שבה ברור שהאבא אוהב את אחד מהם והאמא את השני. יעקב נקרא כך על שם קנאתו באחיו ואכן הקנאה הזו תכתיב חלק גדול ממסלול חייו. זוכרים? עשו יחזור עייף מהשדה וישווע למעט מזון ויעקב בדיוק יכין נזיד עדשים מפתה. וַיֹּאמֶר עֵשָׂו אֶל יַעֲקֹב הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה כִּי עָיֵף אָנֹכִי, ויעקב מנצל את הרגע - וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב מִכְרָה כַיּוֹם אֶת בְּכֹרָתְךָ לִי. וַיֹּאמֶר עֵשָׂו הִנֵּה אָנֹכִי הוֹלֵךְ לָמוּת וְלָמָּה זֶּה לִי בְּכֹרָה. מאוחר יותר בפרשה יעקב ירמה את אביו (במצוות אימו) ויגנוב את הברכה של אחיו. ברכה? אוי לכולנו מברכה מקוללת כזו. "יַעַבְדוּךָ עַמִּים וְיִשְׁתַּחֲווּ לְךָ לְאֻמִּים הֱוֵה גְבִיר לְאַחֶיךָ וְיִשְׁתַּחֲוּוּ לְךָ בְּנֵי אִמֶּךָ". מהרגע הזה בני משפחה אחת מתפרדים לעמים שונים שעסוקים אלפי שנים בניסיון הפתטי שאחיהם ישתחוו להם. איפה בירכת אלוהים לאברהם: "וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה", ואיפה הברכה הזו? ועכשיו עשו מהרהר לעצמו שאחרי שאביו יצחק ימות הוא יהרוג את התאום שלו, ויעקב בורח. 

האדם, בסיפור של ספר בראשית, נברא יחידי. הרי יכלו לספר לנו שבדיוק כמו שאלוהים ברא בבת־אחת מלא תנינים ועופות ודגים ושרצים, כך הוא גם ברא המון אנשים, וכך התחילה האנושות. אבל לא! אלוהים בורא אדם אחד, זכר ונקבה. "לפיכך נברא אדם יחידי, ללמדך, שכל המאבד נפש אחת, מעלה עליו הכתוב כאילו איבד עולם מלא. וכל המקיים נפש אחת, מעלה עליו הכתוב כאלו קיים עולם מלא. ומפני שלום הבריות, שלא יאמר אדם לחברו אבא גדול מאביך" (סנהדרין ד, ה)

כולנו אחים. כל האנושות. לכולנו יש אותה אמא ואותו אבא. באופן עקרוני להכיר במישהו כאחיך אמור היה למנוע תחרותיות וקנאה וליצור ערבות הדדית,  אבל כל יחסי האחים בספר בראשית מראים שעקרונות לחוד ומציאות לחוד. קין רוצח את הבל אחיו, ישמעאל מורחק למדבר כדי שלא יוכל להתחרות ביצחק אחיו, יעקב גונב את ברכת אחיו ובורח וזה ימשיך אחרי זה עם השלכת יוסף לבור ומכירתו. ספר בראשית מלמד אותנו שלהכיר במישהו כאחיך לא אומר שיהיו ביניכם יחסים נפלאים, אלא שמרגע זה יהיה עליכם להתמודד עם דרקון הקנאה, האגו והתחרותיות. "אחים אנחנו" זה לא פתרון הבעיה אלא איפיון הבעיה. 

ואולי בעצם מסע חייו של יעקב הוא להפוך מיעקב - מי שכל הזמן ידו אוחזת בעקב אחיו וזה מה שמניע אותו - לישראל - השם שנתן לו אלוהים במסע החזרה שלו אל עבר אחיו, במסע הפיוס והשלום. ואולי זה גם המסע שלנו כאן במדינת - ישראל. 

[המאמר מבוסס על פרק 109 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת חיי שרה: פרדוקס הבחירה

 יש מדינות מסוימות שבהן מתקיימת דמוקרטיה מעניינת ובה יש חופש בחירה מוחלט, אלא שיש רק מפלגה אחת שמתמודדת. בכל סיטואציה בחיים, מהכרעות צרכניות, דרך החלטות פוליטיות ועד לשאלות ערכיות וקיומיות, המונח חופש בחירה דורש שיהיו לי לפחות שתי אפשרויות טובות ושונות זו מזו להכריע ביניהן. ריבוי אפשרויות לכאורה מחזק את החופש. למי יש יותר חופש בחירה -  למי שנכנס לחנות וצריך לבחור בין לחם לבן ללחם חום, או מי שנכנס וצריך לבחור בין לחם לבן ללחם חום ללחמניות לפיתות ללחם שיפון וללחם מקמח מלא? האינסטינקט שלנו אומר - יותר אפשרויות – יותר חופש. 

אבל מה יקרה אם אמשיך את הרשימה? מה יקרה אם בסופר יהיו לי לא 8 סוגי לחמים אלא 80 סוגי לחמים. האם בזה מרחיבים לי את החופש ואת אפשרויות הבחירה? 

השאלה הזו נוגעת במה שמכונה פרדוקס הבחירה. יש מספר מסוים של אפשרויות שכאשר חוצים אותו ומוסיפים עליו עוד ועוד, הרי שהבחירה הופכת כבר לבלתי אפשרית. אין לי דרך לשקלל את כל האפשרויות. אין לי פנאי אפילו להביט בכל כך הרבה אפשרויות. יש מספר מסוים שמעבר לו יותר אפשרויות בחירה הן למעשה פחות חופש בחירה. 

האם זה מסביר גם משהו עמוק בהקשר של עולם הדייטינג ומציאת בן/בת זוג במציאות של טינדר ומגוון אפליקציות שבהן נמצאים, לפחות לכאורה, מלא מלא אפשרויות? 

בפרשת 'חיי שרה' אברהם רוצה למצוא אישה ליצחק בנו ושולח למשימה את עבדו הבכיר ביותר, כנראה אליעזר. העבד נכנס באופן צפוי לסטרס. איך הוא ידע מי מתאימה ליצחק? גרוע מזה - איך הוא ידע מי הכי מתאימה ליצחק מתוך המגוון הרחב של אפשרויות שיש לפניו? 

אליעזר החכם מוצא דרך מקורית להוריד מעצמו את נטל ההחלטה בתוך מרחב האפשרויות האדיר. הוא מחליט על סימן ואפילו מבקש מאלוהים שזה יהיה סימן מוסכם בין שניהם. עבד אברהם לא עשה איזה סימן שטותי כמו להגיד שהנערה הראשונה שיעבור לידה חתול תהיה האישה, או סימן חסר משמעות עמוקה אחר. אליעזר בחר בסימן שיש לו משמעות גם בלי דיל עם אלוהים. הוא מצא דרך לזהות מי מהנערות הינה אשת חסד, מישהי שאכפת לה מאנשים זרים, מישהי עם לב טוב וחמלה על הבריות. 

בהינתן פרדוקס הבחירה, אליעזר עשה מעשה מבריק - הוא מצא דרך לצמצם את האפשרויות דרמטית. הוא לא פעל מתוך FOMO, ולא היה מוטרד כל העת בשאלה - רגע, אולי יש מתאימה יותר? הוא פשוט חיפש מישהי מתאימה ליצחק. האם יש שם בחוץ מישהי אחרת שגם מתאימה או אפילו מתאימה יותר? יתכן מאוד. זה לא העניין. אליעזר מתמקד במציאת מישהי שיכולה לאהוב את יצחק והוא יכול לאהוב אותה ויחד הם יוכלו לחיות חיי זוגיות טובים. 

אגב, הבחירה לשמחתנו ניתנת גם לרבקה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. וַיִּקְרְאוּ לְרִבְקָה וַיֹּאמְרוּ אֵלֶיהָ הֲתֵלְכִי עִם הָאִישׁ הַזֶּה וַתֹּאמֶר אֵלֵךְ. ובתום המסע מגיע רגע המפגש המרגש - וַיֵּצֵא יִצְחָק לָשׂוּחַ בַּשָּׂדֶה לִפְנוֹת עָרֶב וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא וְהִנֵּה גְמַלִּים בָּאִים. וַתִּשָּׂא רִבְקָה אֶת עֵינֶיהָ וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל. וַתֹּאמֶר אֶל הָעֶבֶד מִי הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנוּ וַיֹּאמֶר הָעֶבֶד הוּא אֲדֹנִי וַתִּקַּח הַצָּעִיף וַתִּתְכָּס. וַיְסַפֵּר הָעֶבֶד לְיִצְחָק אֵת כָּל הַדְּבָרִים אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיְבִאֶהָ יִצְחָק הָאֹהֱלָה שָׂרָה אִמּוֹ וַיִּקַּח אֶת רִבְקָה וַתְּהִי לוֹ לְאִשָּׁה וַיֶּאֱהָבֶהָ וַיִּנָּחֵם יִצְחָק אַחֲרֵי אִמּוֹ.

אז יותר בחירה זה יותר חופש? 

[המאמר מבוסס על פרק 104 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]

פרשת וירא: המבט היחסי והחומל

 לפני מלא שנים התגייסתי לגבעתי. בשבוע הראשון של הטירונות עשו לנו בוחן בראור לבחון את הכושר ההתחלתי שאיתו הגענו. אני פישלתי והוצאתי ציון נמוך... באמצע הטירונות, אחרי חודשיים של אימונים מפרכים, עשו לנו שוב את אותו הבוחן - "בראור אמצע" קראו לזה. גם הפעם לא כיכבתי, אבל שיפרתי משמעותית את הציון ההתחלתי. יום למחרת אסף מפקד הפלוגה רונן מרלי את כולנו, והודיע לנו ששני חיילים יקבלו שבת צ'ופר בעקבות הבוחן. הראשון הוא מי שהוציא את הציון הגבוה ביותר - המצטיין הפלוגתי. והשני היה… אני. אני! שהוצאתי ציון ממוצע אולי אפילו קצת פחות מזה. הסיבה הייתה שהצגתי את השיפור הגבוה ביותר בפלוגה. (אגב, אל דאגה, אומנם יצאתי שבת צ'ופר אבל בשבת אחריה כשכולם יצאו והיה צריך מתנדב תורן שישאר לשמירות, כל העיניים מיד הופנו אלי ולא הותירו לי ברירה…)

בפרשת וירא מסופר שאלוהים מחליט להשמיד את סדום ואז הוא אומר לעצמו שלא יפה להסתיר את זה מאברהם, בכל זאת הוא האבא של כל העם הזה שעומד לקום, אז הוא משתף את אברהם בתוכניות, והאיש המדהים הזה מעז לעמוד מול אלוהים ולהטיף לו מוסר - "חָלִלָה לְּךָ מֵעֲשֹׂת כַּדָּבָר הַזֶּה לְהָמִית צַדִּיק עִם רָשָׁע וְהָיָה כַצַּדִּיק כָּרָשָׁע חָלִלָה לָּךְ הֲשֹׁפֵט כָּל הָאָרֶץ לֹא יַעֲשֶׂה מִשְׁפָּט?!"

אחרי המילים האמיצות האלו מתחיל אברהם מעין מו"מ עם אלוהים ומוריד בכל פעם כמות הצדיקים שנדרשת כדי למנוע את השמדת העיר - אולי יש חמישים צדיקים בתוך העיר? ואחרי זה ארבעים ושלושים וכו' רגע נעשה זום אין על המילים "צדיקים בתוך העיר". המשך חכמה מבין מזה דבר מעניין - "אף אם הם אינם צדיקים בעיר אחרת, רק שלנגד אנשי סדום המה צדיקים".

המשך חכמה בעצם טוען שהמסר של אברהם הוא כזה - אתה מתכוון להשמיד את העיר כי כאשר מסתכלים על האידיאל של הצדק, על הטוב המוחלט, רואים שאין שם צדיקים. אבל אולי צריך לשנות את נקודת המבט. לא האם יש צדיקים בעיר מנקודת המבט של הטוב המוחלט אלא האם יש צדיקים בעיר מנקודת המבט הפנים-סדומית. האם יחסית למה שנהוג ומקובל בסדום, אפשר למצוא בעיר מספר צדיקים? 

לכל אדם יש נקודת פתיחה. נקודת הפתיחה הזו נובעת משורה של גורמים - הגנטיקה שלנו, הבית שבו נולדנו וגדלנו, החינוך שקיבלנו, הנטיות האישיותיות שלנו וכמובן - השכונה, התרבות והסביבה שבה אנחנו חיים. אלה נתונים שלא תלויים בנו ולכן נכון לכנות אותם - נקודת פתיחה. כשאנחנו מסתכלים על הקיום האנושי אנחנו יכולים להרכיב את המשקפיים של הטוב המוחלט, של המצטיין הפלוגתי - המשקפיים האלה לא מתחשבים כלל בנקודת הפתיחה. אבל אנחנו יכולים להרכיב את המשקפיים של נקודת הפתיחה. לראות את האחר ואת עצמנו מול נקודת הפתיחה שלנו. זהו מבט שמכיל בתוכו מיד יותר חמלה, ובמובנים רבים הוא גם אמיתי יותר. 

הדברים האלה כמובן לא מבטלים את האידיאל וההצטיינות. בסופו של דבר, כל אחד אמור לצעוד לעבר אותו טוב, מה שהוא לא יהיה, רק צריך לזכור שהצעדה לא יוצאת מאותה נקודה. לכן מרלי, כפרעליו, החליט בחוכמתו לשפוט את בוחן הבראור משתי נקודות מבט במקביל - נקודת המבט של הציון שאליו אמור לשאוף הלוחם המושלם, ונקודת המבט של השיפור המשמעותי ביותר שעשה חייל מול נקודת הפתיחה שלו. 

[המאמר מבוסס על פרק 99 בהסכת מקור להשראה. הקליקו להאזנה]