יום שישי, 21 בפברואר 2025
פרשת משפטים: על החמלה
יום שבת, 15 בפברואר 2025
פרשת יתרו: לא תשא
שלושה חודשים אל תוך המסע המדברי של בני ישראל, והדרמה מגיעה לאחד משיאיה - עשרת הדיברות. נקרא את הדיבר השלישי -
לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא כִּי לֹא יְנַקֶּה יְהוָה אֵת אֲשֶׁר יִשָּׂא אֶת שְׁמוֹ לַשָּׁוְא. (שמות כ, ב-ו)
ההבנה המרכזית של הדיבר הזה לאורך הדורות הייתה שאין להגות את שמו של אלוהים. אבל למה שאלוהים לא ירצה שיגידו את השם שלו? יתכן שמדובר בניסיון ליצור מרחק ובידול. האיסור לשאת את שמו מבדיל ומרומם אותו והופך אותו לקדוש. אם לשופט לא פונים בשמו הפרטי אלא כ"כבוד השופט", ולשר נוהגים לפנות במילים "אדוני השר", אז קל וחומר שלא מזכירים את שמו של האלוהים כשלא נדרשים לעשות זאת.
בתכלס, מעולם לא "קניתי" את ההסבר הזה. אני חש שהדיבר הזה עוסק במשהו מהותי בהרבה - אלוהים מזהיר אותנו לא להשתמש בו ובשמו סתם. לא להגיד דברים בשמו, לא לשחק אותה כאילו אנחנו יודעים מה הוא חושב, לא להתיימר לייצג את הרצון שלו עלי־אדמות, ולא להעריך שאנו יודעים מהו נס ואיפה אלוהים התערב. זה לא קשור להגיית האותיות, זה קשור לשימוש בשמו במובן העמוק. זה קשור להפיכת התורה לקרדום לחפור בה.
הנה דוגמה פוליטית ישנה - חנן קריסטל סיפר על פגישה שהייתה לו עם אריה דרעי, בימים שש"ס עמדה לעשות את מה שזכה לכינוי "התרגיל המסריח" עם שמעון פרס. הייתה אז ממשלת אחדות והרוטציה התקרבה, והרעיון היה ליצור ברגע האחרון קואליציה צרה בלי הליכוד. קריסטל אמר לדרעי שהם השתגעו לגמרי. הרי הציבור שלהם ימני ואוהב את הליכוד, אז איך הם מתכוונים לשתף פעולה ככה עם המערך, הרי הציבור שלהם יתנקם בהם אלקטורלית. דרעי חייך ואמר לו בערך כך: "הרב עובדיה ירד מהשמיים ויגיד שזו מצווה להצביע ש"ס והם יצביעו". בקמפיין הבחירות ארגנה ש"ס עצרת גדולה, אליה הגיע הרב עובדיה במסוק. כולם ראו אותו יורד מהשמיים, ובנאומו הוא אכן הסביר להמונים שמצווה לשים בקלפי עוד פתק ועוד פתק של ש"ס. בנוסף חולקו קמעות ופוזרו הרבה הבטחות בשמו של אלוהים. באתר הרשמי של המפלגה הופיעה ההבטחה שמי שיצביע לה מובטח לו גן־עדן. על זה נאמר: "לא תשא את שם ה' לשווא".
השימוש בשם אלוהים לשווא נעשה שוב ושוב על־ידי רבנים, פוליטיקאים, אישי ציבור, גורואים למיניהם, מתקשרים ואפילו מפקדים בצבא. במובנים רבים אפילו כשאדם משוחח לתומו עם רעהו ואומר לו שבעזרת ה' קרה או יקרה משהו, הוא נושא את שם ה' לשווא.
אלוהים הוא גם הסמל של האמת האובייקטיבית, הצדק המוחלט, הטוטאליות הבלתי־ניתנת לבקרה. במובנים רבים איסור נשיאת שם ה' לשווא הוא גם הציווי לא להשתמש במונחים של אמת אובייקטיבית וצדק מוחלט לשווא. על־פי רוב, האמת לא נמצאת בכיסנו ואנחנו לא יכולים לדבר בשמה.
יש מי שהצביעו על כך שהמילה "שוא" היא ראשי תיבות של: שקר ולא אמת. בתפיסה זו, איסור נשיאת שם ה' לשווא, הוא האיסור להשתמש באלוהים לדברים שקריים. אבל נתקלתי גם בפרשנות רדיקלית יותר מזו. כתוב: "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא"(עם האות למד לפני המילה שוא). ראשי התיבות של לַשָּׁוְא הם: "לא שקר ולא אמת". אל תשתמש באלוהים למטרות שקר, זה ברור, אבל גם לא למטרות אמת. פשוט תוציא אותו מהויכוח, או ליתר דיוק - אל תכניס.י אותו לשם מלכתחילה.
[המאמר מבוסס על פרק 164 בהסכת מקור להשראה ומופיע בשלוש שפות באתר בית אביחי]
יום חמישי, 6 בפברואר 2025
פרשת בשלח: בנפול אויבך
בני ישראל הולכים בתוך הים ביבשה, וכשנכנסים אליו המצרים נפסק הנס, המים חוזרים וכל צבא מצרים טובע. משה ובני ישראל פוצחים בשירה הידועה, שירת הים, בה הם מהללים את אלוהים על הנס ועל הרג המצרים.
רש"י מסביר את לוח הזמנים מרגע היציאה ממצרים - שלושה ימי מסע, ביום הרביעי המרגלים ששתל בתוכם פרעה חוזרים להגיד לו שבני ישראל לא מתכוונים לשוב כפי שהבטיחו, יומיים של מרדף, ובליל היום השביעי, הלוא־הוא 'שביעי של פסח', המצרים יורדים לים והים נסגר עליהם. בבוקר 'שביעי של פסח' פוצחים משה ובני ישראל בשירת הים. זו ראשיתה של המסורת שטוענת שחג 'שביעי של פסח' הוא בעצם לזכר קריעת ים סוף וטביעת המצרים בים.
אלא שזה לא ממש מסתדר, מאחר שהציווי לחוג את 'שביעי של פסח' מופיע בתורה בשעה שבני ישראל נמצאים עדיין במצרים. הטעות הזו היא לא רק טכנית, אלא יש לה שורשים עמוקים שמלמדים על תפיסות עולם שונות. רבי מאיר שמחה הכהן מדווינסק, המשך חכמה, כתב -
"כל העמים בדתותיהן הנימוסיות יעשו יום הניצחון - יום מפלת אויבים - לחוג חג הניצחון. לא כן בישראל, המה לא ישמחו על מפלת אויביהם, ולא יחוגו בשמחה על זה, וכמו שאמר (משלי כד, יז) 'בנפול אויבך אל תשמח ובהכשלו אל יגל לבך פן יראה ה' ורע בעיניו, והשיב מעליו אפו'. הרי דאדם המעולה אינו שמח בנפול אויבו, משום שהשמחה רע בעיני ה' - הלא הרע בעיני ה' צריך לשנאתו! ולכן לא נזכר בפסח 'חג המצות, כי בו עשה במצרים שפטים', רק 'כי הוציא ה' את בני ישראל ממצרים'. אבל על מפלת האויבים אין חג ויום טוב לישראל". (מתוך: פירוש המשך חכמה על שמות י"ב, ט"ו)
אגב, מסיבה זו, על־פי המשך חכמה, חג החנוכה נקבע על נס פך השמן, ולא על הניצחון בקרבות; ופורים נקבע על בסיס זה שנחנו מאויבנו, על ההצלה שלנו ולא על המפלה שלהם; ושביעי של פסח נקבע כחג במכוון עוד במצרים, ללא קשר לקריעת ים סוף. התרבות היהודית אוסרת לחוג את מפלת האויב. כדברי המדרש בילקוט שמעוני: "מעשי ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה לפני?".
אם אנחנו מסתכלים אחורה על המלחמה הקשה שאנו מצויים בה, אפשר להצביע בבירור על שני סוגי אירועים שהביאו להתפרצויות שמחה בציבור - האחד הוא כמובן כאשר משוחררים חטופים, והשני התרחש כאשר הצלחנו לפגוע במפקדים בכירים, כאשר הביפרים התפוצצו בלבנון, וכמובן כאשר התבשרנו על ההתנקשות המוצלחת בחסן נסראללה ועל הריגתו של יחיא סינוואר. בשעת מלחמה זו, דברי המשך חכמה וספר משלי מרגישים מעט מנותקים. מה יותר טבעי מלשמוח כאשר מי שמנסה להרוג אותך נוחל מפלה?
לעצמי אני מיישב את הדברים בהבנה שיש הבדל בין שמחה ספונטנית לבין קביעת יום חג לדורות. תחושת השמחה הרגעית לנוכח נפילת האויב היא טבעית ובריאה (האויב, לא ילדיו), אבל רגע לאחר מכן מצופה מאיתנו לזכור שכל אדם נברא בצלם אלוהים ובדמותו; לדעת שבכל מלחמה נהרגים חפים מפשע רבים; להבין ששמחה על מוות באשר הוא, מגיעה ממקום מקולקל בנפש; וכמה שזה קשה אז גם להפנים שרק סיפור חיים מקרי הפך את האויב שלי לאויב.
בנפול אויבך שמח לרגע, חושי הקלה, ולאחר מכן דע ודעי שהכל חלק מטרגדיה איומה שבה בני אדם עוד לא השכילו ליישב את הסכסוכים ביניהם בלי שפיכת דם, ושרע הדבר, רע, ואין בו כל שמחה.
[המאמר מבוסס על פרק 159 של ההסכת מקור להשראה ונמצא גם בתרגום לאנגלית ורוסית באתר בית אביחי]