יום חמישי, 30 בספטמבר 2021

אתגר השמיטה - על שליטה, אחווה וקיימות

קולות של רוח - פרק 81 - על אתגר השמיטה

עם כניסתה של שנת תשפ"ב שהינה שנת שמיטה, שוחחתי עם ידידי הרב הרפורמי והפעיל החברתי והפוליטי תמיר ניר, על הרלבנטיות העמוקה של רעיון השמיטה לחיינו בהיבטים של שליטה, יחס למוחלשי החברה וקיימות. 


השמיטה עלולה להיתפס כרעיון מיושן ולא רלבנטי. בטח שמיטת הקרקעות החקלאיות. מה לרובנו ולזה? במהלך הפרק אנחנו מבקשים לבחון את השאלה הזו ותוהים יחד מה הקרקע, השדה, של כל אחת ואחד מאתנו, כיצד נתרגל בעלות שיש בה שמיטה, כיצד מזין רעיון השמיטה רעיונות של צדק חברתי ואחווה וכיצד כל זה קשור לקיימות וסביבה? 

הפרק השמונים ואחד, זמין כרגיל בכל יישומי ההסכתים.

כולל - ספוטיפייאפליוטיובאתר קולותגלי צה"ל



יום חמישי, 9 בספטמבר 2021

שבת שובה: על גמישות הנפש

תרגיל מחשבתי: ביחרו שני מרכיבים בתרבות היהודית שמהווים לדעתכם את יסודותיה, שעליהם היא עומדת, שבלעדיהם לא תהיה זו עוד אותה היהדות. 

הבחירה קשה. מנהגים וערכים רבים מתקוטטים זה עם זה על הבכורה. סמלים, שפה, אמונה, מצוות עשה ולא-תעשה שכל אחת נראית חשובה מחברתה. ובכל זאת, ומבלי להתחייב שבעתיד אדבוק בדבריי אלה, אני בוחר בשני יסודות שקשורים בשבת הנוכחית.

היסוד הראשון הוא תשובה, האמונה באדם וביכולתו להשתנות ולצמוח, לשוב מעוונותיו, להרבות טוב. המילה "שובה" היא המילה הראשונה בפסוקים מספר הושע שעל שמם קרויה שבת זו: "שׁוּבָה יִשְׂרָאֵל עַד יְהוָה אֱלֹהֶיךָ כִּי כָשַׁלְתָּ בַּעֲו‍ֹנֶךָ" (הושע יד, ב). 

דורות של פרשנים והוגים ניתחו את מושג התשובה ואנו נוכל רק לרמוז כאן על שתי דרכים מרכזיות שמצויות בהם: האחת מתחילה מהתבוננות פנימית בחטאיי, חשבון נפש קשה המאתר את הרע שבתוכי, תהליך הכרה בקשה שבנפשי, ומתוך כך חרטה ובושה שיובילו לסליחה וקבלה לעתיד, ליציאה למסע חדש; הדרך השניה מתחילה מהתבוננות פנימית בנקודות הטובות שבי, במעשים הטובים שזכיתי לעשות, ביופי וברכות שבתוכי. תהליך שמבקש לצמוח מהרכות עד שיגבר האור על החושך, יעלים את החטאים, ייתן לי כוחות של שינוי. אנו זקוקים לכל אחת מהדרכים הללו בזמנים שונים, ולעיתים באותה העת ממש.

היסוד התשתיתי השני של היהדות נמצא בהמשך הפסוקים שאנו קוראים בנביא הושע: "אַשּׁוּר לֹא יוֹשִׁיעֵנוּ עַל סוּס לֹא נִרְכָּב וְלֹא נֹאמַר עוֹד אֱלֹהֵינוּ לְמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ". איסור עבודה זרה. החטא הגדול מכל החטאים: לשים את מבטחינו המוחלט במי שנראה לנו בעל כוח (אשור), להעריץ עוצמה ולתת ערך לחומרי ולצבאי (סוס), להתייחס לאחד או יותר מהדברים שיצרנו בעצמנו, כאילו הם אלוהים. מהמקרא ועד ימינו, דורות של הוגים ופרשנים ראו באיסור זה יסוד חמור ביהדות ובנפשנו. בואו נקשיב למקבץ מתוכם - 

רבי יוחנן: "כל הכופר בעבודה זרה נקרא יהודי" (מגילה דף י"ג ע"א); רמב"ם: "כל הכופר בעבודת כוכבים מודה בכל התורה כולה... והוא עיקר כל המצות כולן" (הלכות עבודת כוכבים); אחד העם: "אלו בא לפנַי אותו גוי שבקש ללמוד כל התורה כולה כשהוא עומד על רגל אחת, הייתי אומר לו: לא תעשה לך פסל וכל תמונה – זו היא כל התורה כולה, ואידך פירושה הוא" (על שתי הסעיפים); ברל כצנלסון: "די לה ליהדות בדבר אחד בלבד: כפירה בעבודה זרה! אני רואה בזה אחד הגילויים הגאוניים של המחשבה ושל האופי היהודי. אין התרבות היהודית מתחילה ב 'אני מאמין' גדול אלא במלחמה בעבודה זרה" (ערכים גנוזים); ישעיהו ליבוביץ: "עיקרה של האמונה באלוהים הוא, לא להאמין בדבר שאינו אלוהי, לא לקדש מה שנובע מצרכים, אינטרסים, מגמות, אידיאלים וחזונות של האדם, גם אם מבחינה אנושית אלה הם דברים נעלים, וכשדברים אלה נעשים מקודשים יש לשבור אותם" (קדוש קדוש ולא קדוש).

קשר עמוק מצוי בין תשובה לאיסור עבודה זרה, ולא לחינם כרך אותם הנביא הושע יחדיו. הפיכת דבר לאלוהים מנוגדת ליכולת האדם להשתנות. אם אני כפוף למה שיצרתי, בין אם בעולמות החומר ובין אם בעולמות הרוח, הרי שאני משועבד. התשובה ראשיתה בחירות. התשובה דורשת תמיד את היכולת לשבור את שנראה כקדוש. האלהת ערך או חפץ לא מסתדרת עם גמישות הנפש. פעמים רבות, עומק השיבה הוא שבירת עבודה זרה שבנפשנו. 

שנזכה לנפש גמישה ואוהבת.

[עלון קולות, 9.9.21, שבת שובה תשפ"ב]

יום חמישי, 2 בספטמבר 2021

יציאה בשאלה כחזרה בתשובה

קולות של רוח - פרק 80 - יציאה בשאלה כחזרה בתשובה

מתוך טקסט שכתבתי בגיל 22 ועומד לראות אור בקרוב בספר חדש - 

"צף בי זיכרון מהתיכון, 

אלוהים ואני, הדֵייט האחרון –  

חורף מושלג בגוש עציון, ומורי היקר מחליט: נוסעים לישיבה, ללמוד קצת, להתעורר, לספוג אווירה. כיתה של נערים על סף בחרוּת, עוד מעט שמונה עשרה, עוד מעט עצמאות.

אנחנו מתכנסים באחד האולמות, איש נפלא, חוזר בתשובה, עיניים שכולן ניצוצות ואהבה, שיחה.

בשלב מסוים אני לא יכול עוד. 

אני יוצא את החדר, ובחצי ריצה מטפס במדרגות בית המדרש, למעלה, לעזרת הנשים הריקה. שם אנחנו נפגשים.

ראשי עטוף בטלית, גרוני חנוק ודומע, אני מתקפל כולי אל תוך הבד, עוצם עיניים לחות וזועק: 'שמע ישראל אדוני אלוהינו אדוני אחד'. 

רחש הלומדים המפלפלים בגמרתם אל תוך הלילה, צורב את אוזניי, צולף על פניי ואני מתיישר בתנועה איטית, כגבעול בחלוף הרוח. רגע אחרון של אינטימיות חולף. נשימתי שבה אליי, האתאיזם זוחל מכפות רגליי במעלה גופי עד אשר הוא מושיט לי יד ופושט מעל ראשי, בפעם האחרונה, את טלית התכלת עטוּרת הציציות. מבט אחרון נישא אל חלל בית המדרש ההומה. הלב חוֹבֵר לו אל ההיגיון ומשם אל הידיעה המוחלטת –  תם ונשלם."


כך מתחיל הפרק האחרון לשנה זו, פרק אישי יותר, שנע מהסיפורים האישיים של דבורה אלחדד ארושס ושלי לדיונים על פמיניזם ואמונה. 

מכירים את דבורה הנפלאה? היא הייתה ממובילות הפמיניזם הדתי הצעיר בישראל, והקימה את קהילת הפמיניזם הדתי הגדולה ברשת ואשר מוכרת כקבוצת הפדלחושיה – פמיניסטיות דתיות ללא חוש הומור. לאחרונה, בעקבות תהליך של חיבור עומק לעצמה ולאמת שלה, עזבה דבורה את חייה הדתיים וסגרה את הקהילה הגדולה שהקימה. בפרק אנחנו דנים במהלך הזה ובתובנה (השנויה במחלוקת כמובן) שלא יכול להיות באמת פמיניזם דתי.

דבורה ואני חשים שהתהליך המכונה 'יציאה בשאלה' היה עבורנו תהליך של תשובה, שיבה לאמת הפנימית שלנו. אז רגע לפני עשרת ימי תשובה החלטנו לשתף בתהליך הזה. תודתי העמוקה לדבורה. 

הפרק השמונים. מוזמנות ומוזמנים להאזין ואם תרצו אז גם להגיב במייל: lior.tal.sadeh@gmail.com


ואפשר להאזין לכל הפרקים גם ב - ספוטיפייאפליוטיובאתר קולותגלי צה"ל